Principalii indici europeni au scazut pentru a doua zi consecutiv, pe fondul ingrijorarilor privind raportarile financiare ale companiilor in anul 2009. Saptamana viitoare va incepe sezonul de raportari pentru trimestrul patru, iar asteptarile nu sunt deloc incurajatoare. Infineon Technologies a scazut cu 11%, dupa ce Lenovo Group a estimat prima sa pierdere trimestriala in ultimii 3 ani.

Indicele german DAX a scazut cu 1,2% si mai are doar 2% din avansul castigat la inceputul anului. Exporturile germane au atins un nou record negativ in luna noiembrie. Recesiunea prezenta la nivel global a dus la o scadere puternica pentru bunurile produse in cea mai dezvoltata economie din Europa.

Indicele londonez s-a depreciat cu doar 0,05%, dupa Banca Angliei a redus dobanda de referinta pentru lira cu 0,5%, la valoarea de 1,5%. Acesta este cel mai scazut nivel de dobanda de cand s-a infiintat Banca Angliei in anul 1694.

Desi dobanda a fost taiata, lira sterlina s-a apreciat fata de dolar, atingand un maxim intraday de 1,5372. Piata pusese in pret in ultima perioada aceasta taiere de dobanda si aceasta nu a fost decat o situatie de genul: „buy the rumour, sell the news”.