Pietele europene au inchis in scadere pentru a sasea zi consecutiv. Sectorul bancar a suferit cel mai important declin din octombrie 2008, alimentat de pierderea raportata de Deutsche Bank si de speculatii cu privire la nivelul de capitalizare al bancilor starnite de un raport Morgan Stanley cu privire la situatia HSBC.

Scaderea nivelului vanzarilor din SUA cu mult peste asteptari a avut o contributie suplimentara la accentuarea atitudinii "bearish” a pietelor, impreuna cu un raport al Biroului Federal de Statistica al Germaniei care a estimat contractia din ultimul trimestru 2008 a economiei germane ca fiind cea mai severa din ultimii 20 de ani.

Primul ministru al Marii Britanii, Gordon Brown, a anuntat o operatiune de garantare guvernamentala de imprumuturi catre companii in valoare de 21,3 miliarde de lire. Masura a venit dupa ce ieri cancelarul Germaniei Angela Mekel a anuntat un plan similar de garantii in valoare de 100 de miliarde de euro.

Aceste masuri reprezinta o recunoastere implicita a lipsei de rezultate in actiunile de dezghetare a pietelor de credit prin recapitalizare bancara. Planurile de stimulare economica si reducerile de taxe se dovedesc a fi insuficiente pe termen scurt in conditiile in care pierderile din sistemul bancar au restrictionat drastic accesul la creditare.