Situatia tot mai dificila a sectorului bancar american ar putea sa forteze autoritatile SUA sa adopte un nou plan de salvare a acestuia, conform declaratiilor analistilor economici, care estimeaza ca institutiile financiare americane ar putea necesita ajutor suplimentar in valoare de pana la 1200 de miliarde de dolari.

Oficialii Rezervei Federale iau in calcul varianta crearii unei banci care sa achizitioneze activele toxice din sistem, eliberand astfel capital folosit in prezent pentru garantii, lucru care ar putea ajuta la reluarea procesului de creditare, o optiune foarte apropiata de intentia initiala a legislatiei TARP adoptata de Congres in Octombrie 2008.

Alte variante ar putea include oferirea de garantii guvernamentale pentru activele toxice din posesia bancilor, sau investitii selective in anumite institutii. Presedinta FDIC Sheila Bair a declarat joi ca oficialitatile nu iau in calcul varianta nationalizarii vreunei institutii financiare.

Planurile de salvare ar putea fi partial alimentate de a doua transa a TARP in valoare de 350 de miliarde de dolari, Senatul SUA votand joi autorizarea guvernului de accesare a acestor fonduri.