Optimismul investitorilor din preajma instaurarii la Casa Alba a presedintelui Barack Obama a determinat cresteri pe bursele asiatice.

Bursa din Tokyo a deschis saptamana in crestere cu 1,07%, informeaza agentia France Presse. Astfel, in debutul sedintei, indicele Nikkei a castigat 88,11 puncte si a ajuns la valoarea de 8.318,26 puncte.

Si bursa din Hong Kong a crescut cu 1,8%. Potrivit agentiei franceze de stiri, in deschiderea sedintei de luni, indicele Hang Seng a castigat 232,05 puncte, pana la valoarea de 13.487,56 puncte.

Bursa de pe Wall Street a inchis sedinta de vineri in urcare, dupa o sedinta de tranzactionare marcata de volatilitate, indicele Dow Jones castigand 0,84% si Nasdaq 1,16%, relateaza Reuters. Pietele financiare americane vor fi inchise, luni, cu prilejul sarbatorii Martin Luther King Jr. Day, in avanpremiera zilei de marti cand va avea loc preluarea functiei de catre presedintele ales Barack Obama.

Scade pretul petrolului

Pretul petrolului a scazut, luni, pe bursele asiatice. Astfel, in tranzactiile de dimineata, barilul de petrol "light sweet crude", cu livrare in luna februarie, a pierdut 31 de centi, atingand valoarea de 36,20 dolari.

Petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare in martie, s-a ieftinit cu 47 de centi, pana la nivelul de 46,10 dolari.