Standard & Poor’s a taiat rating-ul pentru datoria pe termen lung a Spaniei de la nivelul AAA la AA+/perspectiva stabila, citand deteriorarea finantelor publice ale tarii. Aceasta este a doua reducere de rating a unei tari din zona euro din ultima saptamana, dupa cea a Greciei (A-) din 14 ianuarie.

Economia spaniola a intrat in recesiune in a doua jumatate a anului trecut, dupa ce avusese un ritm de crestere peste media zonei euro in ultimii 10 ani.

In prezent, guvernul Spaniei estimeaza o scadere a PIB cu 1.6% in 2009, alimentata de o reducere cu 9% a investitiilor si o scadere cu 3.9% a numarului locurilor de munca.

Trezoreria Marii Britanii a autorizat banca Angliei sa achizitioneze active in valoare de 50 de miliarde de lire, un adaos fara precedent la planul de salvare a sectorului financiar. Guvernul si-a mai anuntat intentia de a-si mari participarea la Royal bank of Scotland Group Plc. cu conditia de a se realiza o crestere a volumului de imprumuturi acordate cu 6 miliarde de lire.

RBS a anuntat ca ar putea raporta o pierdere record de pana la 28 de miliarde de lire in 2008. Actiunile RBS s-au prabusit la bursa londoneza, inchizand in scadere 67%, in urma temerilor ca guvernul Marii Britanii ar putea fi fortat sa recurga la nationalizarea bancii.

Guvernul s-a oferit deja sa preschimbe actiunile preferentiale RBS pe care le detine in actiuni normale, ceea ce ar duce la o crestere a participarii statului de la 58% la 70%.

Primul ministru Gordon Brown s-a declarat indignat de situatia RBS, in special de achizitia ABN Amro si de implicarea pe piata americana subprime. CDS-urile pentru RBS au crescut cu 0.18% pana la 1.24% la inchiderea pietei londoneze.

Anunturile au afectat semnificativ intregul sector financiar britanic, Barclays Plc. pierzand 10% desi anuntase ca profitul pe 2008 va depasi asteptarile, iar Lloyds Banking Group Plc. pierzand 34%; pe pietele europene, Deutsche Bank a scazut 11%, Banco Santander cu 4.9%, BNP Paribas cu 5.7% si Societe Generale cu 10.25%.