Scepticismul investitorilor in legatura cu planul de stabilizare a sectorului bancar din Statele Unite precum si ingrijorarile privind adancirea crizei economice internationale au determinat scaderi pe bursele asiatice.

Astfel, Bursa din Tokio a inchis sedinta de joi in scadere cu peste 3%. Potrivit AFP, indicele Nikkei a scazut cu 240,58 puncte (-3,03%) pana la valoarea de 7.705,36 puncte. La randul sau, indicele Topix a pierdut 17,81 puncte (-2,29%) pana la nivelul de 760,29 puncte. Bursa japoneza a fost inchisa, miercuri, datorita unei sarbatori nationale.

Si bursa din Hong Kong a inregistrat o scadere de 0,6%. Indicele Hang Seng a pierdut 83,80 puncte si a atins valoarea de 13.455,41 puncte.

Pretul petrolului, in crestere

Pretul petrolului inregistra o crestere, in sedinta de joi, pe bursele asiatice, in conditiile unei piete incerte dominate de cresterea stocurilor americane de petrol - relateaza France Presse. Astfel, in tranzactiile de dimineata, pretul unui baril de petrol "light sweet crude", cu livrare in luna martie, a crescut cu 17 centi, pana la valoarea de 36,11 dolari. Acesta este cel mai apropiat nivel de valoarea atinsa in 18 decembrie, cand un baril de petrol a fost cotat la 32,20 dolari.

Barilul de petrol Brent, din Marea Nordului, cu livrare in luna martie, a castigat 37 de centi, atingand valoarea de 44,65 dolari.

Bursa americana inchide pe plus

Bursa de pe Wall Street a inchis in crestere sedinta de tranzactionare de miercuri, desi investitorii au primit cu oarecare raceala compromisul intre Congres si Casa Alba legat de marimea planul de relansare economica propus de administratia Obama, informeaza AFP.

In timpul sesiunii volatile de miercuri, lideri ai Congresului de la Washington si Casa Alba au cazut la o intelegere, anuntand un plan de stimulare economica in valoare de 790 de miliarde de dolari, cu aproape 50 de miliarde de dolari mai putin fata de versiunea votata marti de Senat.

Astfel, indicele Dow Jones a urcat cu 0,64%, revenindu-si dupa panica din sedinta de marti cand a inchis in scadere puternica, de 4,20%. Si indicii Nasdaq si S&P500 s-au apreciat, cu 0,38%, respectiv 0,80%, conform datelor de la inchidere.