Bondurile guvernamentale germane au crescut in urma publicarii raportului asupra productiei industriale din zona euro care a indicat o scadere de 12%, cel mai abrupt declin inregistrat de la inceperea colectarii datelor in 1986. Randamentul bondurilor la 10 ani a scazut 12 puncte de baza pana la 3,07%, iar cel pentru notele la 2 ani a ajuns la 1,29%, cea mai joasa valoare din ultimii 19 ani.

Economia Spaniei a suferit cea mai mare contractie din ultimii 15 ani in Q4 2008, scaderea economica find de 1% fata de trimestrul anterior. Contractia anuala pentru 2008 a fost de 0,7%, iar estimarile pentru 2009 indica o continuare a trendului, cu o scadere economica de 2% si un deficit bugetar de pana la 6%, dublul limitei de 3% din pactul de stabilitate economica al UE. Somajul a ajuns deja la 14%, dublul valorii medii din Uniune.

Ministrul Energiei din Rusia a declarat ca productia de petrol a tarii ar putea sa scada cu aproape 8% pana in 2013 daca guvernul nu adopta masuri de stimulare a explorarii si productiei. Cauza principala este stagnarea sectorului petrolier pe fondul unei lipse acute de capital, companiile rusesti suferind de pe urma nivelului ridicat al taxelor si a costurilor mari de dezvoltare in Siberia si zona arctica.

Citeste aici Jurnalul bursier al WBS Holding