Pietele americane au recuperat la sfarsitul sesiunii scaderi intraday de 3%. Cresterea abrupta a fost alimentata de speculatii cu privire la posibilitatea ca administratia Obama sa ofere ajutor debitorilor cu ipoteci in pericol de executare silita.

Acest plan, anuntat de agentia de stiri Reuters, va oferi suport financiar celor care inca nu au intrat in imposibilitate de plata, o schimbare fata de politica actuala care acorda asistenta doar proprietarilor cu ipotecile deja delincvente. Guvernul american va propune regulamente noi de reevaluare si un test uniform de eligibilitate pentru proprietarii de locuinte aflati in dificultate de plata. In prezent, termenii imprumuturilor se renegociaza daca valoarea ratelor depaseste 38% din veniturile brute ale debitorului.

Rezultatele macroeconomice raportate joi au trimis pietelor semnale mixte. Nivelul vanzarilor retail a crescut cu 1% in ianuarie; excluzand vanzarile de automobile, cresterea a fost de 0,9%. Aceasta intrerupere a scaderii din ultimele sase luni ar putea fi de scurta durata, in conditiile in care somajul continua sa cresca.

Numarul somerilor la sfarsitul lunii ianuarie a atins 4,81 milioane, iar numarul de aplicatii noi pentru ajutorul de somaj a scazut cu 8.000 pana la 623.000, fata de asteptari, de 610.000. Intr-un raport separat, stocurile companiilor americane au scazut cu 1,3% in decembrie, iar vanzarile s-au redus cu 3,2% in aceeasi perioada.