Ben Bernanke, guvernatorul Federal Reserve a declarat miercuri intr-o conferinta ca ingrijorarile privind o posibila explozie a inflatiei trebuie sa mai astepte, deflatia fiind in acest moment un pericol mai mare pentru economia SUA. Acesta a adaugat ca FED are posibilitatile necesare de a inversa masurile luate pentru extinderea creditarii in momentul in care economia se va revigora.

Redresarea economiei este singurul obiectiv al FED in acest moment si aceste timpuri extraordinare necesita masuri extraordinare. Minutele FED-ului aferente sedintei din data de 28 ianuarie au confirmat temerile membrilor cu drept de vot din board-ul FED privind amanarea relansarii economiei americane. Acestia au estimat ca GDP-ul va inregistra o contractie de 1,3% in acest an.

Planul administratie Obama in valoarea de 275 miliarde dolari va reduce ipotecile pentru aproximativ 9 milioane de proprietari aflati in dificultate si va extinde rolul gigantilor ipotecari Freddie Mac si Fannie Mae in incercare de a reduce recordul de executari silite. Planul va ajuta de asemenea circa 5 milioane de proprietari sa-si refinanteze ipotecile detinute sau garantate de Freddie si Fannie. Trezoreria va dubla suma investita in actiuni preferentiale ale celor doua companii ipotecare si va cumpara actiuni de acest tip in valoare de 200 miliarde dolari.

Indicii americani au terminat sesiunea de miercuri practic in stationare, piata calmandu-se in partea a doua a sesiunii dupa un inceput destul de volatil. Insa, sentimentul in piata a fost inclinat spre scadere, numarul actiunilor care au scazut miercuri la bursa din New York fiind dublu fata de numarul celor care au inregistrat cresteri.