Instrumentele financiare derivate reprezinta principala cauza a crizei economice care afecteaza omenirea in prezent, sustine Forumul economic islamic mondial (WIEF), intr-o reuniune care a debutat luni, la Jakarta, cu scopul declarat de a promova solidaritatea economica intre tarile arabe, relateaza AFP.

WIEF a fost creat in 2005 si isi propune sa fie o platforma pentru dialog intre guvernele arabe si oameni de afaceri din lumea musulmana.

Primul ministru malaezian, Abdullah Ahmad Badawi, a cerut crearea unui model financiar alternativ capabil sa controleze "aviditatea fara limite" pe care o permite actualul sistem financiar.

"Am mostenit un sistem care permite actorilor pietei sa tranzactioneze ceea ce nu detin", a afirmat Badawi, facand elogiul principiilor finantelor islamice, bazate pe sharia, care interzic tranzactiile speculative.

"Cred ca viitorul finantelor islamice este promitator", a adaugat el, cu conditia ca aceste principii sa fie aplicate in toata lumea.

Vicepresedintele indonezian, Jusuf Kalla, a felicitat tarile care au adoptat principiile economice islamice, tari care sunt in prezent "mai putin afectate" de criza mondiala.

In deschiderea WIEF, presedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, a avertizat asupra tentatiilor protectioniste, in urma carora "toata lumea va pierde intr-un razboi comercial generalizat".

Forumul reuneste responsabili politici arabi si oameni de afaceri din peste 30 de tari, principalii actori fiind monarhiile petroliere din Golf.