Principalii indici europeni au inregistrat scaderi abrupte in prima sesiune din aceasta saptamana, pietele reactionand negativ la noile pierderi anuntate de companiile financiare.

Asiguratorul american American International Group a raportat o pierdere record de 61,7 miliarde dolari pe ultimul trimestru, in timp ce HSBC, cea mai mare banca europeana dupa valoarea capitalizarii, a anuntat ca intentioneaza sa faca o marire de capital de 12,5 miliarde lire pentru a-si mentine capitalul la o valoarea stabila, in urma scaderii drastice a profitului in 2008 si a pierderilor din investitiile subprime. In urma acestor evenimente sectorul financiar european a fost puternic afectat: HSBC (-18,78%), BNP Paribas (-9,31%), UBS (- 10,31%).

De asemenea, companiile petroliere, miniere si de utilitati s-au depreciat puternic ducand indicele Euro Stoxx 50 la o scadere de 4,73%, acesta extinzandu-si pierderea de la inceputul anului la 23,08%. Indicele londonez FTSE a fost cel mai afectat, picajul HSBC aducandu-i o pierdere de 5,33%. Din punct de vedere macroeconomic, estimarea de inflatie anualizata pentru luna februarie a aratat o crestere de 1,2%, fiind peste asteptarile analistilor de 1%.