UPDATE: Marile burse asiatice si-au limitat pierderile, marti, la inchiderea tranzactionarilor, dupa ce in timpul sedintei au avut pierderi puternice, pe fondul temerilor crescande privind viitorul sectorului financiar mondial.

La Tokyo, cea mai importanta piata bursiera din Asia, indicele Nikkei a inchis in scadere usoara, 0,69%, dupa ce coborase la cea mai mica valoare din ultimele patru luni, fiind foarte aproape de un minim atins in urma cu 26 de ani.

Indicele japonez Topix ajunsese, marti dimineata, la cel mai scazut nivel din ultimii 25 de ani.

Indicele MSCI Asia-Pacific a ajuns, marti, la cea mai mica valoare din ultimele trei luni, scrie Reuters.

La bursa din Hong Kong, indicele Hang Seng pierdut 1,48%,la jumatatea sedintei. Bursa din Taipei a terminat in crestere de 0,21%, iar cea din Sydney a cedat 0,95% la inchidere.

Pe pietele asiatice, dolarul a urcat la cel mai ridicat nivel din 2006 fata de un cos de valute importante.

Marile piete financiare ale lumii au fost lovite in acesta saptamana de pierderile record ale asiguratorului american AIG, cele mai mari din istoria corportista a Statelor Unite: 61 miliade de dolari in trimestrul al patrulea din 2008. Totodata, HSBC, cea mai mare banca europeana, a cerut o majorare de capital uriasa: 12,5 miliarde lire sterline. Banca britanica anuntase scaderea profitului net de peste trei ori în 2008.

Luni seara, bursa de pe Wall Street a inchis cu pierderi puternice. Indicele Dow Jones a coborat la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani

.