Degringolada pe bursele mondiale

Pe Wall Street au fost batute, aseara, toate recordurile de scadere. Indicele Dow Jones a coborat sub 7.000 puncte, prima data din 1997. Si marile piete bursiere din Europa au avut noi pierderi importante. Principalul indice bursier european a inchis in scadere cu 4,9%, coborand la cel mai redus nivel din ultimii sase ani. Piederile cele mai mari au fost in sectorul bancar. Nervozitatea de la burse a izbucnit dupa ce HSBC, cea mai mare banca europeana, a cerut o majorare de capital uriasa: 12,5 miliarde lire sterline. Banca britanica anuntase scaderea profitului net de peste trei ori în 2008. In acelasi timp, asiguratorul american AIG a anuntat cele mai mari pierderi din istoria corporatista a Statelor Unite: 61 miliade de dolari in T4 2008. La Bucuresti, bursa a inchis insa in stagnare.

Leul s-a mentinut pe depreciere, pana la 4,3 fata de euro

Leul s-a depreciat ieri, pana la sfarsitul sedintei interbancare, la peste 4,3 unitati pentru un euro. La cursul oficial, devalorizarea s-a oprit insa la 4,298. Fata de dolar, moneda nationala a pierdut 3 bani, ajungand la 3,41. Pe plan international, dolarul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani fata de un cos de valute importante.

Curentul electric s-ar putea scumpi in perioada urmatoare

Motivul ar fi consumul redus. Transelectrica vrea sa acopere insa scaderea consumului prin cresterea pretului spunand ca producatorii au costuri mari. In plina iarna, in primele doua luni ale anului, consumul de electricitate pe tara a scazut cu peste 9,5%. Ultima scumpire a electricitatii a fost in iulie anul trecut.

Autoritatile pastreaza secrete discutiile cu FMI pentru un imprumut

O delegatie de la Bucuresti se afla la Washington pentru discutii si analize preliminare cu FMI. Initial, Ministrul de Finante confirmase ca se negociaza un imprumut insa, ulterior a revenit. In plus, premierul Emil Boc a declarat ca singurele discutii pentru finantarea deficitului bugetar se poarta acum cu Comisia Europeana. El a dezmintit ca exista un demers oficial si cu FMI.

Dacia vrea sa-si schimbe imaginea cu un concept avangardist

Dacia prezinta la Salonul auto de la Geneva care incepe astazi, primul sau model crossover ce va purta numele Duster. Masina are 4,25 m lungime si motorizare de 105 cai putere. Primele imagini ale conceptului au fost date publicitatii ieri si arata o masina avangardista, diferita total de ceea ce a facut pana acum Dacia. Pe conceptul Duster se va baza si SUV-ul pe care Dacia va incepe sa-l comercializeze din 2010.

In plina criza auto, aproape 100 noutati la salonul de profil de la Geneva

La Geneva producatorii auto sfideaza criza cu aproape 100 de noutati. Skoda vine cu varianta de serie a SUV-ului Yeti, iar Fiat aduce micutul 500 decapotabil. Renault inlocuieste hatchback-ul Clio, iar Bugatti vine cu o masina de 1.350 cai putere. Vor fi prezenti si indienii de la Tata, cu versiunea europeana a lui Nano, cea mai ieftina masina din lume. Volkswagen va aduce noul Polo, iar Chevrolet va prezenta noua versiune Spark. Nu vor lipsi masinile hibride si nici modele pur electrice.

Au scazut vanzarile Dacia in Franta

Vanzarile Dacia in Franta au scazut cu 12,5% in februarie fata de perioada similara din 2008. Declinul este insa mai mic decat al celorlalte marci in conditiile in care piata de profil franceza a coborat cu aproape 15%. Analistii spun ca scaderea a fost limitata de varianta franceza a programului Rabla.

Declin istoric pe piata computerelor

Vanzarile de computere personale in lume vor avea cel mai mare declin din istorie in acest an. Acestea sunt estimate sa scada cu aproape 12%, arata compania de cercetare de piata Gartner. Cea mai mare cadere o vor avea desktop-urile, pentru ca se vor vinde cu peste 30% mai putine decat in 2008. Totusi, vor fi vandute mai multe PC-uri portabile in 2009, in crestere cu 8% fata de anul trecut, mai arata cercetarea.

Japonia a cumparat porumb din Romania, prima data dupa 11 ani

Japonia importa tot mai putin porumb de la principalul sau furnizor, Statele Unite, si se orienteaza catre Romania. Cel mai mare importator de porumb din lume, Japonia, a cumparat in ianuarie cel putin 5.000 tone de porumb pentru uz alimentar din tara noastra. A fost prima astfel de tranzactie din ultimii 11 ani, scrie Reuters.

Si, din agenda economica a zilei:

Incepe salonul auto de la Geneva

Asociatia Societatilor Financiare prezinta rezultatele industriei leasingului pe 2008

Sedinta Comitetului Interministerial pentru gestionarea fondurilor comunitare