Actionarii care controleaza indirect peste 33% dintr-o companie ar putea fi obligati sa lanseze oferta publica de preluare, potrivit unui proiect de instructie publicat pe site-ul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). In prezent, actionarii care detin in mod direct mai mult de 33% din titlurile unei companii trebuie sa lanseze o oferta publica de preluare pentru restul de actiuni.

CNVM considera ca detineri indirecte ale unui actionar sunt si detinerile directe ale persoanelor cu care acesta actioneaza in mod concertat, in conditiile in care actionarul controleza in mod direct drepturi de vot la respectivul emitent.

Detineri indirecte sunt considerate si detinerile directe ale unei persoane juridice, daca actionarul poate influenta modalitatea de exercitare a drepturilor de vot ale persoanei juridice, daca actionarul impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat detine direct mai mult de 50% din drepturile de vot asupra persoanei juridice sau daca se afla in raport cu aceasta.