In iulie 2007, Bursa de Valori Bucuresti si-a atins maximele, indicele BET (cele mai reprezentative 10 companii cotate la bursa) ajungand la 10.813,59 de puncte, in crestere cu peste 900% fata de septembrie 1997 cand a fost lansat. In acest moment, “sarbatorim” aproximativ 20 luni de scadere continua a bursei, scadere care a dat preturile inapoi cu peste 5 ani, nivelul actual al BET fiind egal cu cel inregistrat in octombrie 2003. In graficul de mai jos se poate observa evolutia acestui indice de la lansare si pana in prezent, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Este prima scadere semnificativa a bursei de la infiintarea acesteia si drept urmare, nu putem compara aceasta scadere cu nimic din ce s-a intamplat pana acum.

La americani, lucrurile stau cu totul altfel. Vedeti mai jos o comparatie interesanta intre cele mai mari patru recesiuni bursiere din ultimul secol.

Daca in Romania piata scade de 20 luni, in SUA ea scade doar de 17, insa la ei lucrurile stau ceva mai prost: in timp ce BET a ajuns la nivelul de acum 5 ani, DJIA a ajuns la nivelul din 1996, deci a pierdut tot ce a castigat in ultimii 12 ani.

In plus, luand in considerare aceeasi unitate de timp (primele 17 luni de criza), scaderea actuala este mai mare decat cea din perioada marii depresiuni interbelice - pe graficul de mai sus, linia albastra intersecteaza linia gri.

Conform Marketwatch, din octombrie 2007 si pana acum, companiile americane au pierdut $11.000 de miliarde din capitalizare din care $2,6 mii de miliarde doar in acest an. Mai mult, peste jumatate dintre actiunile cotate se tranzactioneaza la un pret mai mic de $5 iar 37% la un pret mai mic de $3.

In ciuda acestor scaderi istorice, se pare ca suntem tot mai aproape de momentul in care trendul se va schimba. Strategii celor mai importante banci cred intr-o revenire a bursei pana la sfarsitul anului, prognoza medie a celor 11 de mai jos indicand un nivel de 1000 de puncte pentru indicele S&P500, respectiv o crestere de aproximativ 45% comparativ cu nivelul actual.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Khris.ro.