Acordul cu FMI va impune conditii severe Romaniei

Autoritatile romane au inceput procedurile pentru incheierea unui acord de finantare cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. O delegatie a FMI vine astazi in Romania pentru discutii in acest sens. Imprumutul extern ar putea impune măsuri severe de austeritate, considera economistii citati de Reuters. Intre acestea: cresterea TVA si renuntarea la cota unica de impozitare. Analistii mai estimeaza ca, un asemenea demers, nu va sustine cotatia leului pe o perioada indelungata. Agentia de evaluare financiara Moody's considera ca Romania va avea nevoie, in acest an, de 29 miliarde euro, adica aproape 22% din PIB.

Ministrul Mediului: Prima de casare ar putea creste

Prima de casare de 3.800 lei, oferita de stat in programul Rabla ar putea creste din vara. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a explicat ca se va lua o astfel de masura daca prima etapa a programului nu va da rezultatele asteptate. Anuntul vine pe fondul unei scaderi drastice a inmatricularilor de masini noi in februarie: -66%. Insa, la second-hand, s-a inregistrat o crestere de 15 procente. Dacia si Renault au avut scaderi de 60% la masini noi, Ford de peste 70%. Tot ieri, fiecare producator a aflat si cate autoturisme poate vinde prin programul rabla, in prima etapa. Mărcile Dacia, Renault-Nissan, Hyundai, Opel şi Chevrolet au primit cele mai mari cote. Honda si Lada au doar cate doua masini.

Gazele se pot ieftini din vara acestui an

Gazele naturale nu se scumpesc de la 1 aprilie, chiar ar putea costa mai putin din trimestrul al treilea al acestui an. Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniu mai promite un control mai strict in privinta costurilor pe care operatorii sustin ca le au. Declaratiile vin dupa ce presa a semnalat ca, prin modul in care se calculeaza factura la gaz, cetateanul plateste mai mult decit consuma.

Mancati mai ieftin la Paris

Ministrii de finante din UE au ajuns ieri la un acord privind reducerea TVA la anumite bunuri si servicii in toate tarile membre. Sunt vizate serviciile care folosesc intens mana de lucru. De exemplu, saloanele de cosmetica, renovarea locuintelor sau alte servicii de reparatii la domiciliu vor beneficia de o cota redusa de pana la 5 la suta. Cei mai fericiti vor fi insa patronii, dar si clientii cafenelelor si restaurantelor pariziene. Dupa 6 ani de negocieri a fost nevoie de o criza mondiala ca Franta sa obtina reducerea TVA pentru acest domeniu. Se asteapta ca taxa pentru restaurante sa scada la 10%, de la 19,6% cat este in prezent, desi patronatul spera la un nivel de 5,5%.

Taxa de 16% la tranzactiile imobiliare

La noi ar putea fi introdus, insa un impozit de 16% pentru tranzactiile imobiliare facute de persoanele fizice in scop comercial. Masura este luata in calcul la elaborarea noului Cod Fiscal, a anuntat un functionar superior din cadrul ANAF.

Cresteri spectaculoase pe bursele din intreaga lume

Cresteri spectaculoase pe bursele din intreaga lume. La New York, principalii indici au urcat peste 5, respectiv 7%, dupa asigurările date de Citigroup privind soliditatea grupului. Banca a anuntat cea mai buna performanta trimestriala din 2007, ultima data cand a afisat profit. Acţiunile celor mai mari companii europene au crescut cu 5 procente. La Bucuresti, cel mai mult au urcat actiunile SIF-urilor, cu 6,6%.

BCE: dobanda cheie, zero, in caz de deflatie

Declinul economic din zona euro ar putea continua şi în primul semestru din anul viitor, spune presedintele Bancii Centrale din Germania. Intre timp, un alt oficial al BCE a declarat ca institutia nu va ezita să reducă la zero dobânda cheie, dacă economia zonei euro va fi ameninţată de deflaţie. Saptamana trecuta, BCE a micşorat dobânda cheie până la 1,50% pe an, cel mai scăzut nivel din existenta sa.

Leul s-a apreciat usor

Leul a continuat să se întărească ieri, dar mai putin decat valutele din regiune. Cursul anunţat de BNR a coborât nesemnificativ la 4,292 lei/euro. Fata de dolar, leul s-a apreciat cu peste doi bani, pana la 3,38.

Si, din agenda economica a zilei:

Institutul Naţional de Statistică publică datele privind inflaţia în luna februarie

Si, sedinta de Guvern