Productia industriala din Marea Britanie a scazut in ianuarie cu 2,9% fata de luna anterioara, iar scaderea pentru lunile noiembrie-ianuarie a fost de 6,4%, cel mai mare declin de trei luni din ultimii 40 de ani. Seria curenta de scaderi a ajuns la 11 luni, fiind cea mai lunga de dupa 1980.

Productia industriala reprezinta aproximativ 15% din economia Marii Britanii, cea mai mare pondere fiind cea a serviciilor (75%).

Guvernul va discuta miercuri cu producatorii auto pentru a stabili un plan de aplicare pentru ajutorul financiar de 2,3 miliarde de lire propus pentru stimularea economica a acestui sector.

La randul sau, Franta se confrunta cu aceeasi problema, productia industriala a lunii ianuarie fiind in scadere cu 3,1% fata de decembrie – de cinci ori mai mult decat estimarile anterioare – si cu 13,8% fata de prima luna a lui 2008. De asemenea, valoarea exporturilor franceze a scazut la cel mai jos nivel din ultimii patru ani.

Valoarea exporturilor Germaniei a scazut cu 20,7% in ianuarie pe fondul reducerii cererii globale, iar valoarea importurilor a scazut cu 12,9%, avand ca efect injumatatirea excedentului comercial lunar la 8,5 miliarde de euro.