Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat retragerea bancii americane Morgan Stanley din actionariatul casei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, potrivit lui Victor Stanila, purtatorul de cuvant al CNVM, citat de NewsIn. Morgan Stanley va vinde pachetul de 51% din capitalul social detinut la casa de brokeraj fostului actionar majoritar al societatii, Daniel Tepes.

In urma acestei tranzactii, a carei valoare nu este inca cunoscuta, Daniel Tepes va controla 99,89% din capitalul HTI Valori Mobiliare.

Acesta este inca un pas pe care holdingul bancar din Statele Unite il face pentru a se retrage de pe piata romaneasca. La finele anului trecut, Morgan Stanley isi scosese la vanzare actiunile pe care le detinea in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, insa pachetul nu si-a gasit cumparator.

Tot anul trecut, fondurile de investitii ale Morgan Stanley si-au vandut o mare parte dintre actiunile pe care le aveau la companiile listate la BVB.

Pe piata locala, Morgan Stanley mai detine, potrivit ultimelor raportari, sub 5% din capitalul Imotrust Arad si un pachet de peste 20% din producatorul de cablaje electrice Romcab Targu-Mures. De altfel, la inceputul lunii februarie, Morgan Stanley a cumparat mai multe pachete de actiuni Romcab de pe Bursa.

Tranzactia prin care Morgan Stanley a preluat 51% din HTI, unul dintre brokerii de talie medie de la BVB, de la omul de afaceri Daniel Tepes i-a permis bancii americane sa ajunga unul dintre principalii actionari ai BVB si ai Bursei din Sibiu. In prezent, Morgan Stanley mai detine 0,0316% din Sibex si 2,7% din BVB.