Anuntul de ieri al Rezervei Federale cu privire la achizitia de bonduri de Trezorerie a continuat si astazi sa afecteze pietele financiare. Dolarul american a scazut fata de euro dincolo de cota 1€=$1.37, iar analistii estimeaza pentru urmatoarele luni cotatii de peste $1.40. La randul sau, euro a scazut fata de yenul japonez in urma speculatiilor cu privire la posibila adoptare de catre ECB a unor masuri similare de quantitative easing cu cele folosite de Fed si BoE, bazate pe achizitia de bonduri guvernamentale si comerciale cu scopul de a reduce randamentele acestora si a usura accesul companiilor la finantare.

Bondurile europene au crescut astazi, aducand cea mai abrupta scadere a randamentelor de dupa 1999. Randamentul bund-ului german la 10 ani a scazut la 3.04%, iar cel al notei la 2 ani la 1.39%. Doua rapoarte separate au indicat ca economia Finlandei ar putea suferi o contractie economica de 3.5-4% in 2009 si 0.5-1.1% in 2010, ducand la o estimare a duratei recesiunii economice a tarii la peste 2 ani. Economia Finlandei a inceput sa scada in Q3 2008.

Biroul national de statistica al Italiei a anuntat ca nivelul exporturilor a scazut cu 26%, cea mai mare reducere de dupa 1991, iar deficitul comercial a atins 3.6 miliarde de euro.