Principalele burse europene au inchis nehotarat sedinta de tranzactionare de marti, desi au deschis in crestere pe fondul entuziasmului investitorilor privind rascumpararea activelor toxice, potrivit Reuters. Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a crescut cu 0,2%, la 740,86 puncte, dupa ce luni a urcat cu 3,1%, atingand cel mai inalt nivel din data de 19 februarie.

Indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a scazut insa cu 1,05%, la 3.911,46 puncte, in vreme ce indicele CAC 40 al Bursei din Paris a avansat cu 0,17%, pana la 2.874,39 puncte. La Bursa din Frankfurt, indicele Dax a urcat cu 0,26%, la 4.176,37 puncte.

Rata inflatiei din Marea Britanie a crescut in februarie la 3.2%, fata de asteptarile economistilor pentru o crestere de 2.6%. Guvernatorul Bancii Angliei a declarat intr-o scrisoare adresata Trezoreriei ca aceasta crestere este temporara si ca se asteapta la o corectie abrupta care sa reia trendul de scadere.

Banca Angliei a declarat ca va incepe maine programul de achizitie de bonduri denominate in lire sterline anuntat anterior, suma alocata pentru prima transa fiind de 124 de milioane de lire. Printre companiile vizate se numara France Telecom, Iberdrola si General Electric.

Comisia Europeana a stabilit datele limita pentru corectarea deficitului bugetar excesiv al Frantei, Spaniei si Irlandei. Irlanda, tara cu cel mai mare deficit bugetar din UE, a primit o perioada de gratie de patru ani, in timp ce Franta si Spania au la dispozitie aproape trei ani pentru a reveni la nivelul mandatat de pactul de stabilitate economica.Irlanda a vandut bonduri in valoare de 1 miliard de euro la prima sa licitatie din ultimii opt ani.

300 de milioane de euro au fost obtinuti din bonduri cu un cupon de 4% si maturitate la 2 ani, la un randament de 3.459%, restul provenind din bonduri cu un cupon de 4.5%, maturitate la 11 ani si randament de 5.808%.