Moneda unica europena este stabila, miercuri dimineata, fata de dolarul american pe pietele financiare asiatice dupa ce ieri se depreciase semnificativ, din cauza ca investitorii au ales sa-si marcheze profitul dupa castigurile spectaculoase ale burselor din ultimele zile.

Miercuri dimineata, un euro era cotat la 1,3465 dolari, fata de 1,3469 marti seara. Moneda unica europeana a pierdut teren in fata yenului japonez, cotatia fiind de 131,35 unitati pentru un dolar, fata de o paritate de 131,87 marti seara, scrie Reuters.

Inainte de a incepe sa se devalorizeze semnificativ, marti, euro urcase foarte mult in fata dolarului, de la o paritate de 1,30 la 1,36 in doar patru sedinte, investitorii renuntand la dolar ca moneda de refugiu. Optimismul pe pietele financiare fusese alimentat, luni, de anuntarea modalitatilor prin care autoritatile americane vor ajuta bancile sa scape de activele toxice.

Marti, presedintele SUA a sarit in apararea dolarului, cerand comunitatii internationale sa aiba incredere in dolar si in economia Statelor Unite.

Moneda americana este "extraordinar de puternica" in acest moment datorita investitorilor care considera economia SUA drept "cea mai puternica din lume".

Declaratiile au fost facute marti, in timpul unei conferinte de presa, cand Obama a respins apelul Bancii Centrale a Chinei pentru crearea unei noi monede internationale de rezerva care sa inlocuiasca dolarul.