Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a interzis directorului general al SSIF Broker Cluj-Napoca, Petru Prunea, sa mai activeze pentru o perioada de cinci ani pe piata de capital si l-a amendat cu 25.000 de lei, potrivit unei ordonante emise de CNVM. Totodata, lui Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker, i-a fost interzis sa mai activeze pe piata de capital pentru o perioada de trei ani si a fost amendat cu 10.000 de lei.

De asemenea, celor doi le-a fos retrasa si autorizatiile de conducatori la Broker Cluj.

In acelasi timp, Adina Maria Moldovan, reprezentant al compartimentului de control intern al SSIF Broker, a fost sanctionata cu 15.000 de lei, retragerea autorizatiei de reprezentant al compartimentului de control intern si interzicerea pe o perioada de trei ani a desfasurarii de activitati pe piata de capital.

Casa de brokeraj a fost amendata cu 723.679 lei, reprezentand 0,5% din capitalul social al companiei, si retragerea autorizatiei de functionare a sucursalelor din Deva si Baia Mare.

In ordonanta CNVM se mai arata ca, pana la completarea structurii organizatorice, casei de brokeraj i se suspenda autorizatia de functionare.

Toti cei sanctionati pot face contestatie in termen de 30 de zile de la data comunicarii ordonantei CNVM, insa contestatia nu suspenda executarea sanctiunii.

Totodata, consiliul de administratie al SSIF Broker are obligatia ca in termen de 30 de zile sa remedieze deficientele constatate si sa informeze CNVM la expirarea termenului asupra masurilor dispuse in vederea incadrarii in prevederile legale, se mai arata in ordonanta autoritatii de reglementare a pietei de capital.

Aceste sanctiuni vin dupa ce CNVM a derulat un control la firma de brokeraj, initiat cu ocazia descoperirii unei fraude la sucursala din Deva a SSIF Broker.

In urma controlului efectuat la SSIF Broker, inspectorii CNVM au descoperit ca societatea a virat anumite sume din contul de disponibilitati proprii in contul deschis care pastra banii clientilor, fara ca aceste viramente sa se reflecte in fisele de cont ale investitorilor. De asemenea, s-a constatat ca nu a fost tinuta o evidenta clara si corecta cu privire la operatiunile derulate in contul clientilor si pastrarea mai multor balante contabile diferite pentru aceeasi data de raportare.

La casieriile sucursalelor din Deva si Baia Mare a fost utilizata cu preponderenta casieria societatii in relatia cu clientii, fiind pastrate pentru perioade indelungate sume mari de bani apratinand clientilor.

Reprezentantii SSIF Broker au pus la dispozitia echipei de control documente care nu corespund realitatii din cadrul societatii, impiedicand astfel executarea in bune conditii a controlului, se mai arata in ordonanta Comisiei.

Echipa de control a mai constatat existenta unor debite in contul unor clienti care nu stiau de existenta acestui lucru, initierea unor tranzactii fara acordul clientilor si neinregistrarea in contabilitate a unor chitante.

CNVM a dispus luni suspendarea de la tranzactionare a actiunilor SSIF Broker Cluj pentru doua sedinte consecutive, incepand cu data de 14 aprilie.