Productia industriala din zona euro a avut in februarie cea mai abrupta scadere inregistrata, de 18.4%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Declinul a venit dupa o scadere de 16% in luna ianuarie. Cauza principala este reducerea semnificativa a nivelului exporturilor, cererea mondiala fiind afectata negativ de severitatea recesiunii actuale.

Rata medie a inflatiei din zona euro a scazut la o valoare anualizata de 0.6% in martie de la 1.2% in februarie, conform unui raport al biroului european de statistica. Cel mai redus nivel al inflatiei a fost inregistrat in Irlanda, Portugalia si Luxemburg, cu valori de -0.7%, -0.6%, respectiv -0.3%. Germania si Franta au avut o rata a inflatiei de 0.4%. In afara zonei euro, valorile cele mai ridicate au fost inregistrate de Letonia (7.9%), Lituania (7.4%) si Romania (6.7%).

In Elvetia, nivelul preturilor de productie si al celor de import a avut in martie cea mai puternica scadere din ultimii 10 ani, alimentata de declinul costurilor la energie si materii prime. Scaderea medie fata de luna martie a lui 2008 a fost de 2.8%, iar cea fata de ianuarie 2009 de 0.5%. Conform estimarilor Bancii Nationale a Elvetiei, nivelul preturilor de consum ar putea la randul sau sa scada cu 0.5% in 2009.

Experian Plc., cea mai mare companie mondiala de verificari de credit, a anuntat o reducere a cresterii veniturilor in perioada octombrie 2008 – martie 2009 pana la 4%, fata de 5% in ultimele trei luni ale lui 2008. Actiunile companiei au scazut cu 5.3% la bursa londoneza, cea mai mare scadere zilnica a companiei din ultimele cinci luni.

Veolia Environmental a crescut pe piata din Paris dupa ce compania a anuntat ca a fost selectata drept cel mai probabil candidat pentru un proiect de constructie si operare a unei facilitati de recuparare a materialelor din Marea Britanie. Actiunile companiei au crescut cu 10.3% pana la 19€.

Bunzl Plc., cel mai mare furnizor britanic de automate de vanzari, a scazut la bursa londoneza dupa ce a anuntat ca veniturile din al treilea trimestru al anului fiscal curent au fost sub estimarile analistilor. Scaderea de 10% a pretului actiunilor companiei a fost cea mai mare de dupa 1991.

Dexia SA a avut cea mai mare crestere zilnica din ultimele cinci luni la bursa din Bruxelles, dupa ce actionarul principal al bancii, Caisse des Depots et Consignations, a declarat ca este optimist cu privire la planurile acesteia de restructurare. Cresterea de 15% a actiunilor bancii a venit pe fondul optimismului general al pietei financiare din ultimele zile.

Fitch Ratings a anuntat revizuirea rating-ului unor banci din Europa Occidentala in urma evaluarii impactului pe care l-ar putea avea expunerea acestora pe pietele din Europa de Est si din tarile fostei Uniuni Sovietice. Astfel, Fitch a revizuit negativ pentru UniCredit SpA rating-ul datoriei pe termen lung de la A+ la A, precum si rating-ul individ/C la C. Rating-ul datoriei pe termen lung si scurt al bancilor din Austria a fost reafirmat la valorile actuale, desi rating-urile individuale au fost revizuite pentru Erste Group de la B/C la C, iar pentru UniCredit Bank Austria si Volksbanken Verbund de la B/C la C/D.