Pietele europene au inchis astazi cu scaderi semnificative, pe fondul evolutiei negative a sectoarelor financiar si de materii prime. Semnalul negativ dat de scaderea prognozei evolutiei economice din SUA a readus in discutie estimarile cu privire la durata perioadei actuale de recesiune, aruncand indoiala asupra motivatiilor raliului pietelor din ultimele saptamani.

La randul sau, sectorul financiar si-a intrerupt brutal cresterea din ultima perioada, in pofida rezultatelor pozitive anuntate astazi de Bank of America. Investitorii semnaleaza astfel un anumit grad de indoiala cu privire la posibilitatea mentinerii asteptarilor pentru un nivel de profit similar cu cel anuntat de bancile americane pentru primul trimestru, la care se adauga probabil incertitudinea pe care o provoaca modul in care administratia SUA abordeaza problema publicarii rezultatelor testelor de stres aplicate sectorului finaciar.

Conform buletinului lunar al Bundesbank, recesiunea din Germania s-a agravat in Q1 2009 pe fondul scaderii cererii pentru exporturi si al reducerii investitiilor; contractia abrupta din sectorul de productie a continuat fara semne de incetinire, desi cresterea consumului, ajutata de politicile de stimulare ale guvernului, a contribuit la stabilizarea economiei.