Bursa japoneza a deschis sedinta de marti in scadere cu 3%, relateaza France Presse. Astfel, la cateva minute de la debutul sedintei, indicele Nikkei a pierdut 273,52 puncte, ajungand la valoarea de 8.651,23 puncte.

Sedinta de tranzactionare s-a incheiat cu indicele Nikkei in scadere cu 2,4%, dupa ce Bank of America a raportat o crestere a volumului de credite neperformante, alimentand temerile investitorilor legate de stabilitatea sistemului financiar din SUA.

Evolutia negativa a indicelui s-a datorat, in parte, si scaderii actiunilor marilor exportatori japonezi, afectati de aprecierea yenului in raport cu dolarul.

Scaderea a urmat unei cresteri de aproape 30% de la inceputul lunii martie, dupa ce Citigroup si alte banci americane au anuntat ca au inregistrat profit in primele trei luni ale acestui an.

In sectorul bancar, titlurile Mitsubishi UFJ Financial Group, cel mai mare creditor din Japonia, au coborat cu 1,8%, iar cele ale Mizuho Financial Group au scazut cu 2,5%.

In randul exportatorilor, actiunile Sony au pierdut 4,7%, iar titlurile Canon au scazut cu 4,4%.

Pentru constructorii auto, Toyota Motor a pierdut 4,1%.

O publicatie locala a relatat ca Toyota va construi, probabil, circa 6,2 milioane de automobile in anul fiscal care se va incheia in martie 2010, ceea ce reprezinta o scadere cu 12% a productiei.

Actiunile Honda Motor au coborat cu 4,5%, iar cele ale Mitsubishi au scazut cu 6,4%.

Si Bursa din Hong Kong a deschis sedinta de marti in scadere cu 4,1%, relateaza France Presse. Aceasta diminuare are loc in conditiile cresterii ingrijorarilor privind evolutia investitiilor in sistemul bancar american.

Si bursa americana este in scadere

Bursa de pe Wall-Street a inchis in scadere prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, pe fondul temerilor ca problemele sectorului bancar vor continua sa persiste si in ciuda castigurilor peste asteptari publicate de Bank of America, noteaza Reuters.

Bank of America a afisat luni un profit net de 4,24 miliarde dolari in primul trimestru din 2009, in crestere de la 1,2 miliarde dolari in aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, actiunile bancii au scazut cu 20,5% pana la 8,42 dolari pe actiune.

La finalul sedintei de tranzactionare de luni, indicele Dow Jones industrial a scazut cu 252,89 puncte (3,11%) ajungand la 7.878,44 puncte. Standard & Poor's 500, indicele celor mai reprezentative companii americane, a picat cu 32,47 puncte (3,73%), pana la 837,13 puncte, in timp ce Nasdaq Composite a pierdut 59 puncte (3,53%) pana la 1.614,07 puncte.