Actionarii a trei din cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si-au ales la sfarsitul saptamanii trecute reprezentantii in Consiliul de Administratie, iar cei ai SIF Muntenia au desemnat o noua componenta a Consiliului Reprezentantilor Actionarilor. Alegerile la SIF Banat-Crisana au fost insa contestate de mai multi actionari, care cer refacerea adunarii generale in urmatoarele doua luni.

Ioan Cuzman a ramas presedinte al Consiliului de Administratie al SIF Banat-Crisana, iar Emil Cazan, Ion Stancu, Pavel Belean si Zoltan Hosszu au fost realesi in conducerea societatii. Singurele nume noi din CA sunt Carmen Dumitrescu, actualul director general adjunct al societatii de investitii, si Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.

Inaintea adunarii generale, conducerea SIF Banat Crisana a limitat insa la 1% drepturile de vot ale unor actionari importanti, banuiti ca actioneaza in mod concertat. Conform unui comunicat publicat marti de SIF Banat Crisana, a fost limitat la 1% drepturile de vot ale actionarilor care actioneaza concertat cu Banca Transilvania si Catalin Chelu. Datele companiei arata ca Banca Transilvania detine in mod concertat 12,43% din capitalul social al SIF Banat Crisana, iar Catalin Chelu, impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, controleaza 2,064% din actiunile societatii.

Totodata, au fost limitate la 1% si drepturile de vot ale Broadhurst Investment Limited, care detine 1,189% din capitalul SIF-ului.

In urma limitarii drepturilor de vot, mai multi actionari au cerut refacerea adunarii generale in urmatoarele doua luni. "Unii actionari au cerut inclusiv refacerea adunarii generale a actionarilor in termen de doua luni, iar majoritatea din sala a subscris pentru acest lucru. Aceasta solicitare a fost consemnata in procesul verbal", a declarat duminica, Andrei Diaconescu, partener in cadrul fondului de investitii Capital Partners, citat de NewsIn.

Costel Ceocea si Mihai Fercala au ramas la conducerea SIF Moldova si SIF Transilvania in urma votului de la sfarsitul saptamanii trecute a actionarilor celor doua societati.

Ceilalti membrii din conducerea SIF Moldova sunt Liviu Claudiu Doros, Dumitru Bontas, Emilian Badica, Elena Andrei, Iosefina Morosan si Alexandru Matei.

De asemenea, si conducerea SIF Moldova a suspendat drepturile de vot aferente actiunilor ce depasesc pragul de 1% din capitalul social al emitentului, pentru detinerile ING Luxembourg. De asemenea, societatea a mentinut prezumtia de actiune concertata a persoanelor care actioneaza impreuna cu Catalin Chelu in raport cu SIF Moldova si a decis ca exista un grup de persoane care actioneaza concertat cu PSV Company. Pana in prezent insa, acestia nu au contestat alegerile.

La SIF Transilvania, din conducerea societatii vor face parte, pe langa Mihai Fercala, si Floriean Firu, Gheorghe Lutac, Radu Constantin, Stefan Szabo, Petru Mihalcea, Valentin Rata.

Actionarii SIF Muntenia au ales in week-end Consiliul Reprezentantilor Actionarilor, care urmareste modul in care sunt administrate activele societatii de SAI Muntenia Invest. Noul Consiliu al Reprezentantilor Actionarilor este format din Mircea Stelian Petrescu, Catalin Doica, Sorin Marian Coclitu, Adrian Andrici, Marian Hoinaru, Marian Gheorghe Dinu, Ion Lisca, Gheorghe Glaman, Antonel Cristi Bunu, Dan Pascariu si Radu Teodor Bugeac.