Indicele preturilor de consum din Germania a crescut in aprilie cu 0.7%, de la minimul ultimilor 10 ani de 0.4% inregistrat in martie. Cresterea, sub asteptarile medii ale analistilor de 0.8%, a fost cauzata in principal de faptul ca sarbatoarea Pastelui catolic a avut loc in aprilie in 2009, fata de martie in 2008, deplasarea datei cheltuielilor care au loc cu aceasta ocazie ducand la distorsionarea variatiilor sezoniere ale preturilor din cele doua luni.

De altfel, pentru lunile urmatoare, o valoare temporar negativa a valorii anuale a inflatiei nu este exclusa, ca efect al maximului istoric al pretului petrolului din vara anului trecut. Surse anonime din guvernul german au declarat ca un raport al ministerului economiei va indica maine asteptari pentru o scadere economica a Germaniei de pana la 6% in acest an, confirmand analizele FMI si ale institutelor germane de cercetare economica.

Prognoza, semnificativ mai mare decat estimarile de -2.25% din ianuarie, va pune presiuni suplimentare asupra coalitiei Social Democrate, in conditiile unui an electoral si ale opozitiei ferme a cancelarului Angela Merkel la propunerile de extindere a masurilor de stimulare a economiei.

Guvernul Lituaniei a anuntat o cifra preliminara a contractiei economiei tarii din primul trimestru de 12.6%, cea mai severa din Uniunea Europeana. Economia Lituaniei crescuse 7% in Q1 2008 si suferise o scadere de 2.2% in Q4 2008.