Preturile de productie din Uniunea Europeana au scazut in medie cu 2.3% in luna martie fata de aceeasi perioada din 2008, valoarea medie a scaderii pentru tarile din zona euro fiind de 3.1%. Valorile reprezinta cel mai abrupt declin din ultimii 22 de ani si, impreuna cu prognoza macroeconomica de ieri intaresc argumentele pentru o actiune mai decisa din partea ECB pentru stimularea economiei europene.

In prezent, asteptarile analistilor indica o posibila scadere a dobanzii de referinta din zona euro cu 0.25% pana la 1% in sedinta de pe 7 mai a ECB. Indicele increderii consumatorilor din Elvetia a scazut in aprilie la -38, cel mai jos nivel din ultimii 6 ani. Declinul, mai abrupt decat estimarile analistilor de -25, indica dificultatile cu care se confrunta economia elvetiana, reducerea abrupta a nivelului exporturilor conducand la cresterea somajului in urma incercarilor companiilor de a reduce costurile.

In paralel, indicele care masoara evaluarea de catre consumatori a situatiei economice din ultimele 12 luni a scazut de la -64 la -96, iar cel care masoara sentimentul de siguranta a locului de munca a scazut de la -99 la -127. Valoarea LIBOR pentru imprumuturi in USD la trei luni a scăzut pentru prima dată sub 1% după septembrie 2008.