Bursele europene au inregistrat cresteri dupa ce publicarea datelor testului de stress la care au fost supuse bancile americane a creat optimism in piata. Guvernatorul Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat ca rezultatele testului ar trebui sa reasigure investitorii asupra sanatatii sectorului financiar american.

Companiile financiare au fost cele care au condus cresterea indicilor europeni, pe langa stress test la aceasta evolutie contribuind si rezultatele trimestriale mai bune decat asteptarile ale bancii britanice Royal Bank of Scotland.

RBS a crescut cu peste 13%, in timp ce indicele londonez FTSE 100 a inchis cu un avans de 1,44% la valoarea de 4.462 puncte. Companiile miniere si petroliere s-au apreciat semnificativ pe fondul cresterii preturilor la metale si petrol, barilul tranzactionandu-se la peste 58 dolari. Indicele german DAX a crescut cu 2,29% la valoarea de 4.913 puncte.

Un raport macroeconomic publicat azi a aratat ca exporturile germane au crescut pentru prima data dupa sase luni, in timp ce productia industriala si-a incetinit ritmul de scadere in luna martie. Allianz si Deutsche Bank au urcat cu aproape 5%, in timp ce companiile de utilitati E.ON si RWE au castigat circa 4%.