Actiunile fostului numar unu mondial in industria auto, General Motors, al carui faliment pare iminent, au cazut vineri sub pragul de un dolar pe bursa din New York, relateaza AFP.

Constructorul auto isi traieste, probabil, ultimele clipe printre cele 30 de valori vedeta al indicelui Dow Jones, in randul carora figureaza inca din 1925.

In septembrie, societatea Dow Jones, care gestioneaza compozitia indicelui, a decis retragerea asiguratorului AIG, fost numar unu mondial in sectorul sau, la doua zile dupa cvasi-nationalizarea sa.

Titlurile AIG au fost inlocuite de grupul din industria alimentara Kraft Foods.

Secretul unei eventuale remanieri a indicelui este bine pazit, dar piata speculeaza deja cine ar putea lua locul GM pe lista celor 30 de valori vedeta.

Printre numele care sunt mentionate cel mai des figureaza producatorul de seminte modificate genetic Monsanto, banca de afaceri Goldman Sachs si gigantul internetului Google.

Depunerea bilantului ar putea avea loc luni

In jurul orei 15:20 GMT, titlurile GM, care valorau aproape 30 de dolari la inceputul lui 2008, au scazut cu 18,54% pana la 91 de centi, ceea ce aduce capitalizarea bursiera la circa 550 milioane dolari.

Trezoreria americana a prezentat joi un nou plan de restructurare, mai favorabil creditorilor, "dar acest lucru nu va reusi probabil sa salveze societatea de la depunerea bilantului", crede Joseph Hargett, de la Schaeffer's Investment.

Pentru Patrick O'Hare, de la site-ul financiar specializat Briefing.com, plasarea GM sub legea falimentului este "iminenta".

Presa americana se asteapta ca depunerea bilantului celui care a fost timp de 77 de ani numarul unu mondial in industria auto sa aiba loc luni.