Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) intentioneaza sa majoreze limita maxima de variatie de la 15% la 40% pentru actiunile incluse in indicele BET incepand cu data de 15 iunie, se arata intr-un comunicat al BVB. Pentru acesta CNVM trebuie sa aprobe propunerea de modificare a Codului BVB cu privire la eliminarea nivelurilor de alerta aplicabile indicelui BET si a prevederilor referitoare la oprirea temporara sau pe toata durata sedintei datorata variatiilor negative ale acestui indice.

Extinderea limitei de variatie se va face in trei etape succesive, in sensul de evolutie a pretului pentru simbolul respectiv.

Astfel, pretului unei actiuni i se va aplica o limita de variatie de plus/minus 15%, iar daca aceasta este atinsa, simbolul respectiv va intra intr-o stare de predeschidere de 15 minute, cand i se aplica o limita de variatie de plus/minus 25% fata de cotatia de referinta. In situatia in care nu se formeaza un nou pret potential de deschidere, limita de variatie va fi extinsa la 35%, iar apoi la 40%.

"Aceasta masura a fost adoptata de Bursa de Valori Bucuresti pentru a crea un cadru de tranzactionare flexibil, care sa se adapteze dinamic la cerintele pietei, care sa fie aplicabil tuturor participantilor la piata. Masura permite determinarea pretului de tranzactionare prin metode deschise si transparente, in conditii de integritate a pietei", se arata in comunicatul BVB.

In situatii exceptionale, pentru unul sau mai multe simboluri, BVB isi rezerva dreptul de a nu aplica procedura automata de extindere a limitei de variatie sau de a interveni asupra fluxului operatiunilor din procedura, se mai arata in comunicat.

Precizarile tehnice privind extinderea limitei de variatie au fost aprobate de Consiliul Bursei in sedinta din data de 14 mai.

Bursa din Sibiu cere CNVM sa respinga noile limite de variatie

Bursa din Sibiu (Sibex) va inainta o pozitie oficiala Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru respingerea noilor limite de variatie pe care vrea sa le aplice Bursa de Valori Bucuresti, a declarat Darius Cipariu, directorul general adjunct al Sibex, citat de NewsIn.

"Masuri de genul acesta ar putea fi foarte bune in conditiile in care piata ar fi foarte lichida, ar exista market-makeri si ar fi o lichiditate de cel putin cateva milioane de euro pe zi pe un emitent. Dar, in conditiile in care, spre exemplu astazi (vineri - n.r.), pana la ora 13, este o lichiditate de circa un milion de euro pe toata piata BVB, un eveniment exceptional ar face vraiste toata piata", a explicat Darius Cipariu.

"Nu poti sa impui o astfel de limita de variatie la un SIF pe care se fac tranzactii de 500.000 de euro pe zi, deoarece inseamna sa lasi piata sa explodeze la un moment dat", a adaugat acesta.

Darius Cipariu a mai precizat ca "masura BVB vizeaza mai mult cresterea volatilitatii pietei, si nu a lichiditatii".