Bursele europene au cunoscut scaderi in sedinta de luni, in contextul in care bancile au pierdut o parte din castigurile anterioare, desi scumpirea marfurilor a ajutat la limitarea pierderilor in sectorul energetic si in cel minier, relateaza NewsIn.

Indicele FTSEurofirst 300 a scazut cu 0,8%, la 865,63 puncte, dupa ce a atins un minimum al sedintei, de 857,39 puncte. Indicele a recuperat peste 34%, de la atingerea unui minimum record, la inceputul lunii martie.

La bursa din Londra, indicele Footsie-100 a inchis sedinta in scadere cu 0,75%, la 4.405,22 puncte. Indicele CAC 40, al bursei din Paris, a scazut cu 1,48%, la 3.289,66 puncte, in timp ce, la bursa din Frankfurt, indicele DAX a coborat cu 1,42%, la 5.004,72 puncte.

"O sa observati ca actiunile care s-au depreciat azi sunt cele care au castigat cel mai mult in ultimele saptamani" , a declarat Ad van Tiggelen, strateg in cadrul ING Investment Management. "Este marcarea profiturilor".

"Nu cred ca s-a intamplat nimic special astazi, nu as analiza foarte mult situatia. Titlurile industriale se depreciaza, cele din sectorul telecomunicatiilor si sectorul farmaceutic se mentin".

Titlurile companiilor Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton, Rio Tinto, Vedanta Resources si Xstrata s-au depreciat cu 1,7-4,6%, desi preturile metalelor au compensat pierderile pana la finalul sedintei.

In sectorul bancar, titlruile Credit Suisse s-au depreciat cu 1,8%, iar actiunile Societe Generale cu 4%.

Bursele americane deschid pe rosu, afectate de temerile din sistemul bancar

Bursele din SUA au deschis sedinta de luni in scadere, dupa ce McDonald's a facut o serie de avertizari legate de profitul din al doilea trimestru si pe fondul temerilor ca incercarile bancilor de a rambursa ajutoarele de stat ar putea reduce fondurile destinate redresarii economice.

Actiunile McDonald's s-au depreciat cu 3% dupa ce compania a avertizat ca profitul din al doilea trimestru ar putea sa scada cu 8 centi, la 9 centi/actiune, in cazul in care cursul valutar va ramana la nivelul actual.

Indicele Standard & Poor's 500 a pierdut 0,66%, la 933,88 puncte. Indicele industrial Dow Jones a scazut cu 0,7%, la 8.702,14 puncte, in timp ce indicele Nasdaq a coborat cu 0,86%, la 1.833,58 puncte.