Planul de buget pe termen mediu publicat de Ministerul de Finante al Germaniei prevede imprumuturi de 310 miliarde de euro pana in 2013, o schimbare semnificativa fata de intentiile dinaintea actualei crize care tindeau catre realizarea unei echilibrari bugetare pana in 2011. Adjunctul Ministrului de Finante a declarat ca „un buget federal fara noi datorii s-a deplasat in viitorul indepartat”, in conditiile in care veniturile din taxe sunt in scadere si costurile sociale au crescut semnificativ.

Deficitul federal ar putea creste in acest an pana la 4% din PIB, urcand apoi catre 6% din PIB in 2010; Germania ar putea ajunge abia in 2013 la o valoare a deficitului bugetar compatibila cu limita de 3% din pactul de stabilitate al UE. Aceste declaratii au ridicat indoieli cu privire la platforma electorala a partidului Crestin Democrat care include o reducere a nivelului minim de taxe de la 14% la 12% si o crestere a pragului pentru nivelul maxim al taxelor de la 52 de mii de euro la 60 de mii de euro.

Liderii EU au aprobat un pachet de masuri de reforma majora a sistemului financiar din Uniune, incluzand crearea unei organizatii de supraveghere a riscurilor economice, condusa de presedintii bancilor centrale, si o unificare a supervizarii bancilor, asiguratorilor, firmelor de investitii si companiilor de credit.