Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) s-au scumpit, in medie, cu peste 11% in sedinta bursiera de miercuri, dupa publicarea unei propuneri legislative care vizeaza eliminarea pragului de detinere la SIF-uri. Pe celelate sectoare ale Bursei din Bucuresti s-au inregistrat cresteri de peste 1%.

BET-C, indicele compozit al BVB, a crescut cu 1,52%, pana la 2.103,20 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a urcat cu 1,74%, la 3.436,57 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a ajuns la 17.419,44 puncte, cu 11,15% mai mult decat in sedinta anterioara.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, s-a apreciat cu 4,29%, la 334,47 puncte, iar BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor energetice, a castigat 1,04%, pana la 493,89 puncte.

Aprecierea titlurilor SIF-urilor a venit dupa publicarea unei propuneri legislative care vizeaza eliminarea pragului de detinere la SIF-uri. In expunerea de motive a proiectului legislativ se arata ca pragul de 1% prejudiciaza drepturile corporative ale actionarilor si face dificila sau chiar imposibila exercitarea unor drepturi. Printre acestea se numara dreptul de a cere completarea ordinii de zi a adunarii generale a actionarilor, dreptul de a cere convocarea AGA, dreptul de a reclama cenzorilor/auditorilor interni verficarea anumitor fapte si dreptul de a alege administratori prin metoda votului cumulativ.

"Eliminarea pragului de detinere va permite actionarilor sa beneficieze in mod real de toate drepturile corporative, precum si de garantiile legale care asigura protectia actionarilor. Totodata, va spori increderea investitorilor in piata de capital din Romania, cu efecte benefice asupra acesteia si a economiei in ansamblu", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

Semnatarii propunerii legislative mai arata ca la nivelul Uniunii Europene nu exista nicio limita de detinere a capitalului social al unui organism de plasament colectiv.

Pe piata reglementata a BVB, in sesiune bursiera de miercuri, s-au realizat tranzactii in valoare de 28,34 milioane de lei, echivalentul a 6,70 milioane de euro, cu doua milioane de lei mai putin decat in sedinta de marti.

Pe sectorul actiunilor al pietei reglementate s-au inregistrat schimburi in valoare de 28,32 milioane de lei. SIF Oltenia a inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de 7,70 milioane de lei, urmata de SIF Moldova si SIF Transilvania, cu un rulaj de 3,77 milioane de lei, respectiv 3,67 milioane de lei. SIF Muntenia ocupa cea de-a patra pozitie in top, cu o valoare a schimburilor de 2,20 milioane de lei, iar Biofarm se afla pe locul cinci, cu 1,58 milioane de lei.

Cele mai mari cresteri de pret le-au inregistrat titlurile Altur (12,47%), SIF Transilvania (12,08%) si SIF Moldova (12,3%), in timp ce actiunile Transilvania Constructii (-11,61%), Carbochim (-5,90%) si Vrancart (-3,53%) s-au aflat in topul pierderilor.