Astazi a fost randul Organizaiei pentru Cooperare ițș Dezvoltate Economica (OECD) sa ii faca publiceș estimarile pentru evoluia economica a arilor membre ințț 2009 i 2010. Astfel, in acest an cele mai industrializate 30ș de ari din lume ar putea suferi o scadere economica deț pana la 4.1%, urmata de o cretere de 0.7% anul viitor.ș Cifrele reprezinta o revizuire pozitiva a estimarilor publicate anterior de organizaie.

Pentru zona euro, OECD estimeaza in 2009 o scadere economica de 4.8%, mai mare decat cea de 4.1% propusa in martie. Declinul este mai sever decat cel de 4.5% avansat la inceputul saptamanii de Banca Mondiala.

In cazul Germaniei, estimarea este de scadere a PIB cu 6.1% in acest an (valoarea anterioara fusese de -5.3%) i deș cretere cu doar 0.2% in 2010. Declinul este mai mic decatș cel de 6.4% prognozat de institutul economic german RWI, care a declarat ieri ca nu se ateapta la „semne iniiale deșț revenire” economica in 2009.

Guvernul german a aprobat un plan de cretere record aș nivelului imprumuturilor contractate de statul federal pana in 2013, in incercarea de a relansa economia confruntata cu o prabuire a exporturilor. Nivelul datoriei publice va atinge ceaș mai ridicata valoare din ultimii 60 de ani, fiind estimata sa atinga in 2010 un procent de 6.2% din PIB.