La inceputul acestui an, cand bursele din intreaga lume se scadeau in fiecare zi, era la moda sa fi pesimist, prin urmare s-au gasit unii care sa spuna ca scaderile respective nu reprezinta decat inceputul sfarsitului, iar DJIA va ajunge la 3-4000 de puncte. Unul dintre analistii romani au sustinut ca valoarea corecta este de 400 de puncte, cu 97% mai mica decat maximul atins in octombrie 2007.

In ultimele luni, bursele din intreaga lume au crescut sustinut, DJIA castigand 36% comparativ cu minimele atinse la inceputul lunii martie. Dupa cum era si normal, acum este la moda sa fii optimist. Gasiti mai jos doua mostre de optimism: in primul film, Charles Limonades, CIO la ValueWorks, ne spune de ce vom vedea DJIA la 12.000 de puncte in urmatoarele 6-12 luni si la 15.000 de puncte in urmatorii 2-3 ani, iar in al doilea film, Brian Wesbury, chief economist la First Trust Advisors declara ca pretul corect al actiunilor companiilor americane este cu mult mai mare fata de cel la care se tranzactioneaza acum.

1. Charles Limonades (link)

2. Brian Wesbury (link)

Legat de previziunile celor doi, nu doresc decat sa spun ca:

- este imposibil ca economia americana sa creasca atat de repede incat sa ofere suport economic unor asemenea valori ale DJIA. Daca bursa din SUA va creste atat de mult atat de repede, nu va fi decat un nou bubble bursier. Raman insa optimist si cred ca minimele de la inceputul anului sunt istorie.

- desi nu impartasesc optimismul debordant al celor doi sau al celor asemenea lor, raman la parerea ca in urmatorii ani, bursa de la Bucuresti va aduce randamente spectaculoase, in ciuda scaderii economice peste asteptari din acest an.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.