Piețele europene au inchis ultima sesiune a saptamanii in scadere ușoara, fiind afectate de datele macroeconomice din Uniunea Europeana și SUA aparute astazi. Biroul de statistica din Luxemburg a publicat cifrele privind evoluția prețurilor din țarile zonei euro in luna iulie. Fața de aceeași luna a anului trecut, nivelul prețurilor de consum a scazut cu 0,6%, cel mai abrupt declin din ultimii 13 ani. Scaderea a depașit estimarile medii ale analiștilor, care se așteptau la o variație de -0,4%.

Deși o mare parte a scaderii este cauzata de corecția prețurilor la energie, care atinsesera un maxim istoric in vara trecuta, unii analiști estimeaza ca dinamica economica prezinta inca riscurile asociate cu o stare de deflație. In paralel, un alt raport a indicat o creștere a ratei șomajului in zona euro la 9,4% in luna iunie, acesta fiind cel mai ridicat nivel de dupa 1999. Conform estimarilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economica, șomajul din zona euro ar putea atinge 12% in 2010.

Josef Ackermann, directorul executiv al Deutsche Bank, a estimat ca valul urmator al crizei economice ar putea fi cauzat de creșterea procentului de imprumuturi necolectabile, atat in randul populației cat și al firmelor. Deutsche Bank, care a inregistrat o creștere de 44% a imprumuturilor neperformante, și-a marit de șapte ori rezervele alocate pentru acoperirea pierderilor din creditare.