CNVM a aprobat modificarile Codului BVB cu privire la extinderea limitei maxime de variatie a preturilor actiunilor la +/- 40%, aceasta masura urmand a intra in vigoare in cel putin 15 zile lucratoare, potrivit unui comunicat al BVB. De asemenea, au fost eliminate prevederile referitoare la eliminarea nivelurilor de alerta aplicabile indicelui BET si a prevederilor referitoare la oprirea temporara sau pe toata durata sedintei datorata variatiilor acestui indice.

Extinderea limitei de variatie se va face in trei etape succesive, in sensul de evolutie a pretului pentru simbolul respectiv.

Astfel, pretului unei actiuni i se va aplica o limita de variatie de plus/minus 15%, iar daca aceasta este atinsa, simbolul respectiv va intra intr-o stare de predeschidere de 15 minute, cand i se aplica o limita de variatie de plus/minus 25% fata de cotatia de referinta. In situatia in care nu se formeaza un nou pret potential de deschidere, limita de variatie va fi extinsa la 35%, iar apoi la 40%.

Totodata, CNVM a aprobat si introducerea ordinelor contingente "Stop" si "If Touched". Ordinele Stop sunt ordinele prin intermediul carora se intentioneaza limitarea pierderii: ordine stop de cumparare (Stop Buy) si ordine stop de vanzare (Stop Sell). Ordinele If Touched sunt ordinele prin intermediul carora se intentioneaza obtinerea de profit: ordine if touched de cumparare (If Touched Buy) si ordine if touched de vanzare (If Touched Sell).

"Aceste ordine reprezinta noi optiuni utile activitatii participantilor la piata, in vederea aplicarii unor strategii de tranzactionare adecvate contextului de piata si pentru gestionarea riscurilor investitionale", se arata in comunicatul BVB.

Precizarile tehnice privind extinderea limitei de variatie au fost aprobate de Consiliul Bursei in sedinta din data de 14 mai.