In noiembrie anul trecut, cand bursele scadeau in fiecare zi, iar vestile proaste din economie umpleau primele pagini ale ziarelor, fostul guvernator ar Fed (Banca Centrala a SUA) Alan Greenspan spunea ca economia isi va reveni in 6 luni. Iar motivul pentru care economia isi va reveni este unul de bilant contabil al economiei mondiale.

Ca orice familie sau intreprindere, si economia mondiala are un bilant contabil: are active si pasive. Iar in toamna anului trecut, activele sale erau la valori incredibil de mici. Din aprilie-mai anul acesta, insa, bursele internationale au crescut si continua sa creasca. Asta inseamna ca activele bilantului economiei globale cresc. Orice familie se simte mai in siguranta daca stie ca valoarea casei pe care o detine a crescut. Ii da mai multa libertate, familia achizitioneaza mai multe bunuri si servicii. Poate chiar se pune casa gaj pentru un imprumut bancar si se incepe o activitate economica.

La fel si cu economia internationala: daca activele cresc, va creste si apetitul pentru risc, deci pentru mai multe initiative economice. Firmele au inghetat investitiile pe fondul crizei si a scaderii activelor, la fel cum familiile nu au mai achizitionat atatea automobile ca inainte. Insa acum valoarea activelor creste si si apropie de valori normale. Ca atare, firmele vor incepe din nou sa investeasca.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.