Indicii Bursei de Valori Bucuresti au cunoscut cresteri in debutul sedintei de luni. Marile burse europene au urcat si ele, dupa ce pietele asiatice au inceput saptamana cu cresteri spectaculoase.

La o ora de la debutul tranzactionarilor, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 2,65%.

Indicele compozit BET-C s-a apreciat cu 2,24% sau 55,79 puncte, in timp ce indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a crescut cu 1.081 puncte sau 5,19%.

La randul sau, indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, s-a apreciat cu 1,75%.

Marile burse europene au deschis si ele pe verde:

  • indicele FTSE al bursei de la Londra a crescut cu 1,07%
  • indicele Dax de la Frankfurt a urcat cu 52,22 puncte sau 0,95%
  • indicele Cac 40 al bursei de la Paris a castigat 0,83%

Marile burse asiatice au inceput saptamana cu cresteri spectaculoase, influentate de evolutia bursei americane de la sfarsitul saptamanii trecute. La Tokyo, indicele Nikkei a castigat peste 3% in debutul sedintei de tranzactionare sustinut si de scaderea cotatiei yenului fata de dolarul american. La final piata a urcat cu 3,35%. Si bursa din Hong Kong a deschis luni in urcare importanta, cu 2,12%.

Vineri, bursa de la New York a atins cel mai inalt nivel din acest an pe fondul cresterilor din imobiliare si a declaratiilor optimiste facute de seful Fed, Ben Bernanke, care apreciaza ca activitatea economica din SUA si lume se normalizeaza, iar criza economica pare sa intre in declin. Dow Jones a castigat 1,67% (ajungand la 9.505,96 puncte), Nasdad a urcat 1,59%, iar Standard & Poor's 500 s-a apreciat cu 1,86%.