Indicii bursieri europeni s-au depreciat astazi pentru a doua sedinta la rand, pe fondul stirilor macroeconomice mixte venite din Statele Unite ale Americii. Astfel, cererile initiale de somaj au scazut in ultima saptamana in SUA la 570.000 de la 576.000 in saptamana anterioara, dar s-au situat peste estimarile economistilor, in medie de 565.000. Aceasta este a treia saptamana consecutiva in care cererile initiale de somaj s-au situat peste estimari. Totalul cererilor de somaj se situeaza la 6,133 milioane, in scadere fata de 6,241 milioane in urma cu o saptamana.

Economistii estimau o crestere nesemnificativa a indicatorului. FDIC, institutia de stat ce are drept obiectiv asigurarea depozitelor bancare, a anuntat astazi ca a adaugat 111 banci pe lista creditorilor cu probleme. Acestia, in numar de 416 in prezent, detin active in valoare totala de 299 miliarde USD. Anuntul mareste temerile privind insuficienta rezervelor de asigurare a depozitelor, rezerve ce au scazut anul acesta cu 40%.

Dexia, cel mai mare creditor al administratiilor locale la nivel mondial, a raportat astazi un profit trimestrial de 283 milioane EUR, comparativ cu 532 milioane EUR in aceeasi perioada a anului trecut. In septembrie, Franta, Belgia si Luxemburg au acordat bancii un imprumut de 6,4 miliarde EUR, garantand de asemenea imprumuturi ale Dexia in valoare de 150 miliarde EUR. Oficialii Dexia au declarat astazi ca mediul financiar a ramas fragil in ultimul trimestru, dar ca exista semne de imbunatari pe pietele financiare. Actiunile Dexia au scazut astazi cu 7,76%, pana la 6,14 EUR.

Economia SUA a scazut in al doilea trimestru cu 1% anualizat, scaderea fiind mai mica decat estimarile analistilor, in medie de 1,5%, si decat scaderea din primul trimestru, de 6,4%. Economia americana a scazut in ultimul an cu 3,9%, contractandu-se patru semestre la rand pentru prima oara de la marea depresiune. Scaderea de 1% este in linie cu prima estimare a evolutiei trimestriale a economiei SUA, efectuata in iulie. Datele suplimentare date de noul calcul al produsului intern brut provin din sectorul privat. Astfel, profitul total al companiilor americane a crescut cu 5,7% in ultimul trimestru, cea mai mare crestere din primul trimestru al lui 2005.