Bursele americane au deschis sedinta de luni in scadere, escaladarea disputei comerciale dintre Statele Unite si China determinand investitorii sa isi marcheze profitul dupa cresterile de saptamana trecuta, potrivit AFP. Piata a reactionat astfel dupa ce China a depus o plangere oficiala la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) impotriva Statelor Unite, considerand abuziva impunerea de catre autoritatile americane a unor taxe vamale suplimentare pentru importurile de pneuri chinezesti.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 0,69% dupa primele tranzactii ale zilei, la 9.538,91 puncte, iar indicele compozit Nasdaq a coborat cu 0,56%, pana la 2.069,28 puncte. Indicele Standard & Poor's 500 a pierdut 0,59%, la 1.036,57 puncte.

Presedintele Barack Obama a semnat vineri un decret care impune taxe vamale suplimentare pentru toate importurile de pneuri pentru autoturisme si vehicule usoare care provin din China pe o perioada de trei ani, pentru a proteja productia interna, a anuntat purtatorul de cuvant al Casei Albe, intr-un comunicat.

Aceste taxe se ridica la 35% in primul an, 30% in cel de-al doilea an si 25% in ultimul an.

Ministerul chinez al Comertului sustine ca pneurile exportate nu au afectat productia americana si chiar au scazut cu 16% in cifre anualizate in primul semestru al acestui an.

Administratia condusa de Barack Obama a avertizat in mai multe randuri ca nu va ezita sa apere interesele americane in cazul unor distorsiuni ale liberului schimb.