Cotatia aurului, principalul refugiu al investitorilor in vremuri de instabilitate economica, se apropie, zi dupa zi, de recordul istoric inregistrat in primavara lui 2008, profitand, in mod paradoxal, atat de semnele de reluare a cresterii economice mondiale cat si de incertitudinile pietei. Astfel, creste valoarea sa de activ de refugiu.

Joi dimineata aurul era tranzactionat pe pietele asiatice cu 1,016 dupa ce miercuri atinsese cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, scrie Reuters.

La New York, uncia de aur era vanduta miercuri cu 1.023,30 dolari, valoare foarte apropiata de recodul istoric de 1.033,90 dolari atins in 17 martie 2008, scrie AFP.

Evolutia cotatiei aurului de miercuri vine dupa ce presedintele Fed, Ben Bernanke, a estimat ca "foarte probabil, recesiunea in SUA s-a incheiat".

Cuprinsi de euforie, investitorii au renuntat la dolar ca moneda de refugiu pe timp de criza, acesta atingand cel mai slab nivel fata de euro din ultimul an. In acest context, cotatia aurului s-a apreciat, investitorii profitand de cresterea puterii de cumparare.