Indicii bursieri europeni s-au apreciat puternic astazi, recuperand mare parte din pierderile inregistrate in ultimele doua saptamani. Actiunile din sectorul energetic si cel al materiilor prime au crescut pe fondul aprecierii cotatiei petrolului si aurului, pretul unciei de aur ajungand la un maxim istoric pe piata americana. Cresterea inregistrata de preturile marfurilor s-a datorat in parte deprecierii dolarului american, cotatia EUR/USD trecand peste nivelul de 1,47.

Deprecierea dolarului vine dupa ce banca centrala a Australiei a decis cresterea dobanzii cheie cu 0,25%, pana la 3,25%. Australia devine astfel cea mai importanta economie ce a marit dobanda cheie, semnaland increderea in revenirea economia.

Pretul mediu al locuintelor a crescut in Marea Britanie cu 1,6% in luna septembrie, peste estimari, in medie de 0,6%. Pe de alta parte, productia industriala a scazut in Marea Britanie cu 2,5% in luna august, in timp ce economistii estimau in medie o crestere cu 0,2%. Fata de luna august a anului anterior, productia industriala a scazut cu 11,2%.