Indicii europeni au inregistrat astazi mici scaderi, dupa puternicul raliu ce a avut loc ieri. Cea mai importanta surpriza la nivel macroeconomic a fost una negativa: valoarea ajustata sezonier a exporturilor economiei germane a scazut in luna august cu 1,8%, in timp ce economistii prevedeau in medie o crestere de 1,9%. Importurile au avut in schimb o crestere peste asteptari, de 1,1%, fata de estimarile medii de 0,9%.

Indicele preturilor de consum a scazut in Germania cu 0,5% in luna septembrie, peste estimarile de 0,4%. In Franta, datele privind productia industriala au aratat o crestere puternica a acesteia in luna august, cu 1,8%, fata de estimari, in medie de 0,3%.

Totusi, productia industriala se afla inca la un nivel scazut, pierzand in ultimele 12 luni 10,8% din valoare. Dupa declaratiile relativ „hawkish” ale presedintelui Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, moneda euro s-a depreciat fata de dolarul american, fapt ce a dus la scaderea preturilor in piata marfurilor, afectand cotatiile actiunilor din sectorul materiilor prime.

Astfel, actiunile Anglo American au pierdut astazi 1,4%, iar cele ale Arcelor Mittal au scazut cu 1,13%.