Indicele ZEW al increderii in economia germana a scazut in mod neasteptat in luna octombrie, pentru prima data in ultimele trei luni. Anuntul a fost principalul motiv al scaderilor inregistrate astazi de indicii bursieri europeni. Si indicele ZEW ce monitorizeaza parerea investitorilor privind actualele conditii economice a avut o valoare dezamagitoare, de -72,2, sub estimarile economistilor, in medie de -69.

Indicii europeni au fost influentati si de declaratiile managerilor Deutsche Bank si Allianz, ce s-au aratat sceptici in ceea ce priveste revenirea economica si potentialul pietelor de capital. Datele privind indicele preturilor de consum au aratat o scadere a acestuia in Franta in ultima luna cu 0,2%, iar in ultimul an cu 0,4%, in timp ce economistii estimau in medie o mentinere a preturilor la acelasi nivel ca de luna anterioara si o scadere cu 0,2% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Si in Marea Britanie indicele preturilor de consum a avut o evolutie sub asteptari in ultima luna, ramanand la acelasi nivel ca in luna anterioara, in timp ce economistii estimau o crestere de 0,1%.