Piețele europene au crescut astazi, ajutate de optimismul generat de rezultatele financiare pozitive anunțate pe piața americana de Intel și JP Morgan Chase, care au condus la un raliu al sectoarelor tehnologic și bancar din Europa.

O contribuție pozitiva suplimentara a venit de la datele macroeconomice pozitive ale zilei. Producția industriala a țarilor din zona euro a crescut in august pentru a patra luna consecutiv, avansand cu 0,9% fața de luna iulie, in care inregistrase o creștere de 0,2%.

Declinul anual s-a redus astfel la 15,4%, cea mai mica valoare din ultimele opt luni. Evoluția pozitiva a fost alimentata de avansul producției de bunuri de folosința indelungata, care a avut o creștere lunara de 5,3%, cea mai mare de la inceperea colectarii datelor in 1990. Nivelul șomajului din Marea Britanie a crescut in perioada iunie-august cu 88 de mii, cel mai redus avans din ultimul an.

Numarul celor care primesc ajutor de șomaj a crescut cu 20.800, mai puțin decat estimarile de 24.500 ale analiștilor. In paralel, numarul total al celor care primesc ajutor de șomaj a atins 1,63 milioane in luna septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani.