Indicii bursieri europeni s-au aflat astazi intr-o usoara scadere, dupa ce rezultatele trimestriale ale Goldman Sachs si Citigroup nu au reusit sa ii surprinda pe investitori. Moneda euro a ramas in acelasi raport cu dolarul american, dar s-a devalorizat fata de lira sterlina cu peste 1,5%. Indicele preturilor de consum in zona euro a ramas neschimbat in luna septembrie, desi economistii estimau in medie o crestere a acestuia cu 0,1%. In ultimele 12 luni, indicele a scazut cu 0,3%, in linie cu asteptarile analistilor.

Cu toate acestea, deprecierea se datoreaza in principal preturilor la energie, caci indicele Core CPI, ce nu ia in considerare aceasta categorie de preturi, a crescut in ultimele 12 luni cu 1,2%. In Germania, pretul energiei electrice cu livrare in anul viitor a scazut astazi la minimul saptamanii, afectand cotatiile actiunilor din sectorul utilitatilor electrice.

Astfel, E.ON a pierdut 1,34%, iar actiunile RWE au scazut cu 1,96%. In Marea Britanie, Xstrata a decis sa renunte la preluarea companiei Anglo American, anuntul afectand cotatiile companiilor din sectorul minier.