Un miliardar srilankez a fost inculpat vineri de catre autoritatile americane in cea mai grava afacere de „delict de initiere” (utilizarea de informatii privilegiate pentru obtinerea de profituri financiare) descoperita vreodata in domeniul fondurilor speculative, noteaza Reuters.

Infractiunile, care au adus in 3 ani profituri ilegale de zeci de milioane de euro au implicat interceptari telefonice, vinderea de informatii din interiorul unor negocieri delicate si implicarea a numeroase personalitati din lumea businessului, In centrul afacerii se afla Raj Rajaratnam, 52 ani, proprietar al fondului speculativ Galleon, alaturi de doi sefi ai companiei New Castle (ex-filiala a Bear Stearns Asset Management), dar si directori din IBM, McKinsey & Co si ai fondului de investitii Intel Capital.

Afacerea, extrem de banoasa, a demarat potrivit plangerilor inregistrate de FBI, in 2006, si viza in principal traficul de informatii din cadrul societatilor cotate la Bursa. Inalti oficiali din IBM ii transmiteau miliardarului srilankez ceea ce se discuta in negocierile IBM-AMD sau chiar rezultatele financiare ale IBM, inainte ca acestea sa fie oficial comunicate. Srilankezul specula la bursa aceste informatii si profiturile le impartea apoi cu cei implicati. Culmea ironiei este ca IBM vinde softuri care sa depisteze iesirea din companie a informatiilor delicate, care ar putea prejudicia firma.

In joc au intrat si analisti ai Moody`s, care pentru bani i-au transmis lui Rajaratnam informatia ca Hilton va fi preluat de grupul de investitii Blackstone inainte ca preluarea sa aiba loc.

Raj Rajaratnam, este unul dintre principalii investitori ai Colombo Stock Exchange . El a promis luna trecuta un milion de dolari pentru finantarea infiintarii unui nou stat pentru minoritatea etnica tamila din Sri Lanka, din care face si el parte. Se pare insa ca statul tamil nu va fi finantat prea curand.