Piețele europene au scazut astazi, conducand la un declin lunar record pentru ultima perioada, in urma datelor macroeconomice publicate in SUA și a rezultatelor financiare negative ale companiilor. Dintre indicii piețelor occidentale, DAX a inregistrat cel mai abrupt declin, de 3.09%; indicii piețelor din Zurich și Londra au avut cele mai bune evoluții, aceștia pierzand astazi doar 1.03%, respectiv 1.81%.

Prețurile de consum din zona euro au continuat sa scada pentru a cincea luna in octombrie, declinul anual de 0.1% fiind insa mai mic decat cel de 0.3% inregistrat in septembrie. Efectul inflaționist al creșterii prețului petrolului (+21% fața de octombrie 2008, prima variație anuala pozitiva din 2009) a fost compensat de aprecierea monedei europene in raport cu cea americana (+15% in ultimul an).

Un raport separat a indicat ca rata șomajului a crescut in zona euro pentru a 15-a luna consecutiv in septembrie, ajungand la 9.7%. Cel mai mare nivel al șomajului ramane in Spania (19.3%) și Irlanda (13%), Germania și Franța inregistrand 7.6%, respectiv 10%. Vanzarile retail din Germania au scazut in mod neașteptat pentru a doua luna consecutiv in septembrie, variația fața de august, ajustata pentru inflație și fluctuații sezoniere, fiind de -0.5%. Estimarile economiștilor indicasera o creștere de 1%.